|
|
Nadane imię a uwikłanie - 2010/11/04 19:17
Interesuje mnie taka rzecz.Mianowicie jeśli ktoś otrzymał imię takie same jak członek rodziny któremu przypadł w udziale wyjątkowo tragiczny los,czy ma to wpływ na tę osobę której to imię nadano?Czy przez wspólne imię losy tych osób zostają powiązane.Spotykałam się niejednokrotnie z opinią ,że nie należy nadawać dzieciom imion np.tragicznie zmarłych przodków.Ja sama jestem przykładem takiej osoby.Nadano mi imię które nosiła siostra babci zmarła jako 14-letnia dziewczynka.Czy spotkaliście się z sytuacją ,w której problemy wasze lub kogoś innego miały związek z imieniem dzielonym z jakimś nieszczęśliwym przodkiem z rodziny? Irenee
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
|
|
agnieszka
Admin |
|
|
|
O:Nadane imię a uwikłanie - 2010/11/22 20:20
nie chce zajmować stanowiska w kwestii "ontologii", czyli odpowiadać na pytanie co wpływa, a co nie wpływa na nasz los... sprawa to złożona, zależna od wielu czynników i jedną z największych pułapek w pracy z ustawieniami jest moim zdaniem tworzenie sztywnych przekonań typu "zawsze tak jest". Natomiast zawsze warto patrzeć na konkretny przypadek. Jeżeli czujesz, że Twój los połączony jest z losem siostry babci i że szczególnie wspólne imię zbliża Cię do niej to oczywiście jest to temat do pracy. Mnie w takiej sytuacji przychodzi na myśl, że tym co zmienia "przekleństwo" na błogosławieństwo jest szacunek. Zaproponowała bym osobie w takiej sytuacji wewnętrzne popatrzenie na zmarłego przodka o tym samym imieniu; być może zmarły przodek ma do przekazania jakieś zdanie, prośbę czy dar. oże w kliencie jest jakieś zdanie... często jest to zdanie typu "ja i Ty", "patrze na Ciebie", "jestem z Tobą połączony w miłości"... Takie zdanie mówi prawdę i poprzez to uwalnia. Następnym krokiem jest popatrzenie na los przodka jako na coś dużo większego od niego i skłonienie się przed tym losem z dużym szacunkiem. Aż klient poczuje, że może się podnieść i wycofać, być może odwrócić w innym kierunku, tak by mógł popatrzeć na coś wyraźnie swojego własnego.
pozdrawiam, Agnieszka
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
|
|